Δευτέρα, 1 Σεπτεμβρίου 2008

Breath and Reboot

Εδώ είμαστε πάλι... Οι κύκλοι δεν τελειώνουν ποτέ. Σαν έργο που έχω δει δεκάδες φορές. Κρύες, μοναχικές νύχτες και το φθινόπωρο είναι για τα καλά εδώ.

"Είστε σίγουροι ότι θέλετε να στείλετε αυτό το αρχείο στον κάδο ανακύκλωσης;"
Στους υπολογιστές απαντάς ναι, και αν το μετανιώσεις, μπορείς να κάνεις επαναφορά και το αρχείο σώθηκε κατευθείαν. Ακόμα και format να κάνεις, με το back up έχεις διασώσει ό,τι θέλεις και συνεχίζεις σε ένα σίγουρο ηλεκτρονικό μέλλον έχοντας αφήσει πίσω μια για πάντα ένα θλιβερό και γεμάτο ιούς παρελθόν.

Αλλά στην πραγματική ζωή, το format πονάει πολύ και κρατάει καιρό μέχρι ο επεξεργαστής να είναι σε θέση να ξαναλειτουργήσει. Όμως σε κάθε περίπτωση, όσο κι αν πονάει, ένα format στον άνθρωπο είναι πάντα απαραίτητο. Σε φέρνει στα ίσα σου, σου δείχνει ποια αρχεία σου είναι σκάρτα και πρέπει να διαγραφούν και ποια διορθώνονται, οπότε και αξίζει να παλέψεις για να τα σώσεις.

Αν πάλι αυτά που θέλεις να σώσεις έχουν ήδη χαθεί ήδη πάνω σε βλάβη του συστήματος, μην επιχειρήσεις να τα ψάξεις. Δεν υπάρχουν. "Δεν υπήρχαν ποτέ για όσους δεν μπόρεσαν να δουν στο βάθος" (Γ. Παυλόπουλος, Τα αντικλείδια).

"Είστε σίγουροι ότι θέλετε να στείλετε αυτό το αρχείο στον κάδο ανακύκλωσης;"
Ναι.